M. KALOUSEK: Musíme ustrážiť, ako si české banky a ich matky menia aktíva

26.06.2012 Celý región

Praha 26. júna (TASR) - Ak vznikne banková únia, ktorej členmi by sa stali len niektoré štáty Európskej únie (EÚ), mohlo by to znamenať koniec jednotného vnútorného trhu EÚ. Vyhlásil dnes český minister financií Miroslav Kalousek pred rokovaním európskych špičiek v Bruseli. Dôležité podľa neho je, aby Česko dokázalo ustrážiť vzťah domácich bánk a ich zahraničných vlastníkov. Informuje o tom na svojej internetovej stráne český portál iDNES.cz.

"Je dôležité, aby si nemohli meniť aktíva inak, než za trhových podmienok. Pretože by to mohlo znamenať, že bez možnosti zásahu domáceho regulátora sa výrazne zhorší bilancia dcér, ktoré sú našimi hlavnými bankami," zdôraznil minister financií.

Inými slovami ide o to, aby si zahraniční vlastníci českých bánk neriešili svoje problémy na úkor dcérskych spoločností. Českí politici dlhodobo opakujú, že domáce banky sú v dobrej kondícii na rozdiel od mnohých európskych.

Kalousek tiež uviedol, že ak sa na európskom summite bude hovoriť o zvýšení kapitálu Európskej investičnej banky o 10 miliárd eur, týkalo by sa to Českej republiky sumou 76 miliónov eur, ktorou by mala prispieť.

Informoval o tom internetový portál iDNES.cz.
 

Vyberte región